فلاکا یک ماده مخدر جدید از خانواده کاتینون مصنوعی است که از نظر شیمیایی شبیه به کوکائین و نمکهای حمام است. این مواد شیمایی از کاتینون های اصلی موجود در نمکهای حمام و مواد مخدر مشابه تشکیل شدهاند. فلاکا نوعی ماده مخدر است که در آن از کاتینون جدیدی به نام آلفا پیرولیدوپنتیونوفنون استفاده شده است. گاهی اوقات به فلاکا به دلیل ظاهر آن، شن نیز گفته میشود.
فلاکا از نظر فیزیکی و روانی، اعتیادآور است. این ماده روش کار کردن مغز را تغییر داده و باعث تغییر در روان و رفتار فرد میشود. به علاوه، شدت اثر آن میتواند تا هفتهها و ماهها پس از استفاده احساس شود. اگر شما یا یکی از نزدیکان شما در حال مبارزه با سوءمصرف فلاکا است یک راه خروج وجود دارد.
فلاکا چیست؟
بر اساس گزارشهای دریافتی از برخی نواحی، مصرف فلاکا به طور ناگهانی بسیار افزایش یافته است، اثر این دارو بر مصرفکنندگان مانند اثر مصرف نمکهای حمام و حتی شدیدتر از آن است. توهم، پارانوئدیا و روان پریشی به خصوص در افرادی فلاکا مصرف میکنند بسیار قوی است و اثران ممکن است از چند ساعت و حتی گاهی اوقات تا چند روز باقی بماند. گزارش شده است که کنترل دوز مصرف این ماده مخدر بسیار دشوار است، تفاوت بین یک نشئگی کم و اوردوز را به سختی میتوان فهمید.
فلاکا از چه چیزی ساخته شده است؟
از دور چیزی در مورد فلاکا طبیعی به نظر نمیرسد. نام دارویی این ماده مخدر، آ – پیرولیدینوپنتیوفنون است که به آن پی وی پی یا آلفا – پی وی پی نیز گفته میشود و یک ترکیب شیمایی است که دهههای گذشته به وجود آمده است. گفته میشود فلاکا “نسل دوم نمکهای حمام” است. فلاکا بوی بدی دارد، به شکل کریستالهای صورتی یا سفید بوده و شما میتوانید آن را استنشاق کرده، بخورید، تزریق کنید یا حتی آن را بکشید. فلاکا نیز مانند نمکهای حمام در کیسههای پلاستیکی یا شیشههای دارو بستهبندی شده و روی آن نوشته شده “برای استفاده انسانی نیست ” یا “غذای گیاهی”
فلاکا چقدر قوی است؟
فلاکا نیز مانند نمکهای حمام با قیمتی پایینتر، اثرات مصرف کوکائین یا مت آمفتامین را دارد. به همین دلیل مصرف این ماده مخدر در میان دانشجویان بزرگسال رواج یافته است؛ زیرا این دارو ۱۰ برابر قویتر از کوکائین است اما نشئگی ناشی از مصرف فلاکا به مرتب بیشتر از آن چیز که از مصرف مواد مخدر مشتق شده از کوکائین احساس میشود. نشئگی آن واقعاً زیاد بوده و اثر آن تا مدتی طولانی حتی تا چند روز باقی میماند.
چرا مصرف فلاکا خطرناک است؟
فلاکا دمای بدن را به شدت بالا برده و اگر مصرف آن افزایش یابد، دمای بدن را تا ۱۰۴ درجه میرساند. بالا رفتن شدید دمای بدن میتواند عواقب بسیار ناگواری مانند آسیبدیدگی کلیهها یا نارسایی کلیوی و حتی مرگ داشته باشد. داروهای مصنوعی میتوانند فشار خون را نیز افزایش دهند که باعث بروز حمله قلبی، سکته مغزی، آنوریسم یا نارسایی قلبی میشود.
عوارض جانبی ناشی از مصرف فلاکا چقدر میتواند خطرناک باشد؟
افرادی که فلاکا مصرف میکنند در مرحله اول احساس لذت داشته، بسیار اجتماعی، با هیجان و با تمرکز بیشتر به نظر میرسند؛ اما پیشبینی میشود که این حالات به زودی از بین رفته و باعث میشوند که فرد مصرف فلاکا را افزایش دهد. هر چه مصرف این مواد مخدر افزایش یابد، عوارض جانبی منفی آن نیز تأثیر بیشتری خواهد داشت. مصرفکنندگان فلاکا “دیوانگی شدیدی ” را تجربه خواهند کرد.
ممکن است شما افسرده شده و اقدام به خودکشی کنید و ممکن است شما به شدت دچار روان پریشی و رفتارهای خشونتآمیز شوید. “با این وجود به راحتی ممکن است به این مرحله برسید” زیرا هر چه شما تلاش میکنید به آن احساس برسید نمیتوانید …متأسفانه این اثر تحمل است که آنها را به سمت دیگری میبرد. کشیدن فلاکا باعث میشود که اثر آن سریعتر از روشهای دیگر در بدن ایجاد شود زیرا ماده مخدر مستقیماً وارد خون میشود و میتواند به راحتی باعث اوردوز شود.
چرا پایین بودن قسمت باعث میشود که جوانان بیشتر در معرض خطر قرار گیرند؟
از آنجا که فلاکا ارزان است، در میان دانشجویان، افراد کم درآمد و افراد بیخانمان رواج دارد. بدنامی مصرف فلاکا به اندازه مصرف کوکائین نیست، حداقل دانشجویان این طور فکر میکنند. برخی معتادان جوان بر این باورند که فلاکا به اندازه کوکائین بد نیست.
فلاکا چگونه مورد سوءمصرف قرار میگیرد؟
فلاکا مادهای کریستالی به رنگ صورتی یا سفید است که معمولاً بوی بدی دارد. افراد این ماده را به صورت خوراکی مصرف میکنند یا آن را استنشاق یا تزریق میکنند و یا آن را مانند ابزاری مانند سیگار میکشند. بر خلاف مواد مخدر دیگر، کشیدن فلاکا باعث ورود سریع آن به جریان خون میشود و به راحتی باعث اوردوز میشود زیرا نمیتوان دوز مصرفی را کنترل کرد. آلفا – پی وی پی مانند ام دی وی پی و مواد حاوی کاتینون مانند کوکائین یا کراک باعث تحریک سیستم اعصاب مرکزی میشود. اثرات این مواد حداقل به اندازه کوکائین، مت یا نمکهای حمام است. تصور میشود که این ماده به شدت اعتیادآور است؛ به هر حال، خیلی وقت نیست که این مواد وارد بازار شده و تحقیقات علمی زیادی برای تعیین نتیجه ماهیت اعتیادآور این ماده شیمیایی انجام نشده است. آلفا – وی پی وی از جذب دوپامین و سروتونین توسط نورونها جلوگیری میکند بنابراین مغز در انتقال دهندههای عصبی غرق میشود. این ماده مخدر جذب نورواپینفرین که فشار خون و ضربان قلب را به شدت افزایش میدهد را مسدود میکند.
آمار سوءمصرف
از آنجا که فلاکا از نظر شیمایی مشابه کوکائین یا مت آمفتامین است، دوره “تنزل” پس از مصرف در نهایت از بین رفته و باعث ایجاد علائم ترک مصرف مانند احساس خستگی، افسردگی و دردهای فیزیکی میشود. افرادی که فلاکا مصرف میکنند در مارپیچ اعتیاد گرفتار شده و نمیتوانند از احساس پس از ترک مصرف دوری کنند.
فلاکا بسیار جدید است بنابراین میزان اعتیادآوری یا وابستگی به آن به خوبی مستند نشده است اما افرادی که از این ماده مخدر استفاده میکنند به سرعت نسبت به مصرف آن تحمل پیدا میکنند که بدان معنا است که باید ماده مخدر بیشتری برای رسیدن به نشئگیهای سطح قبلی استفاده کنند. با مادهای به این قدرت که به راحتی باعث اوردوز میشود، این چرخه به سرعت بسیار خطرناک میشود. یک مطالعه که توسط موسسه تحقیقاتی اسکریپ انجام شده است نشان میدهد که فلاکا به اندازه نمکهای حمام اعتیادآور است.
علائم سوءمصرف فلاکا نیز مانند سوءمصرف مواد مخدر دیگر عبارتند از:
- پارانوئیا
- خون دماغ شدن
- کاهش توانایی جلوگیری از بروز احساسات و اجتماعی شدن بیشتر
- افزایش میل جنسی
- حملات ترس یا پانیک اتک
- توهم
خطرات فیزیکی و روانی ناشی از سوءمصرف فلاکا
فلاکا به شدت خطرناک است زیرا هم بر بدن و هم بر ذهن اثر میگذارد. برخی از عوارض جانبی شایع سوءمصرف فلاکا عبارتند از:
- اضطراب شدید و پارانوئیا
- قدرت تحریک آدرنالین
- افزایش دمای بدن (تب که غالباً تا ۱۰۵ درجه افزایش مییابد)
- رفتار خشونتآمیز شدید
- افزایش نرخ ضربان قلب
این عوارض جانبی، همراه با نشئگی میتواند حداقل از ۳ ساعت تا چندین روز ادامه داشته باشد. برخی دیگر از عوارض خطرناک سوءمصرف این ماده مخدر عبارتند از:
- دیوانگی هیجانی
- حمله قلبی
- نارسایی کلیوی
- خودکشی
- آدم کشی
دیوانگی هیجانی وضعیت بسیار خطرناکی است که شامل فریاد زدن و حرکات خطرناک میشود که میتواند باعث شود افراد به طور تصادفی به خودشان آسیب وارد کنند. افراد ممکن است دچار تشنج شده و بالا رفتن دمای بدن نیز ممکن است باعث شود که لباسهای خود را پاره کرده، به شدت عرق کرده و بیهوش شوند. وضعیت دیوانگی هیجانی همیشه یک وضعیت اورژانسی است.
فلاکا باعث میشود سیستم ارگانهای بدن به سرعت از بین بروند. رابدومیلیز فرایند از بین رفتن بافتهای عضلانی و آزاد شدن پروتئین و مؤلفههای سلولی دیگر در جریان خون است که مواد سمی را به کلیهها و کبد میرساند. نارسایی کلیوی یک عارضه جانبی این بیماری است. کم آبی یک مشکل شایع دیگر افرادی است که دچار سوءمصرف فلاکا هستند.
اوردوز و ترک مصرف
از آنجا که این ماده مخدر بسیار قوی است به راحتی ممکن است باعث اوردوز شود. عوارض جانی و علائم اوردوز بسیار مشابه هم هستند و باعث افزایش نرخ ضربان قلب و رابدومیلیز میشود که وضعیتهای اورژانسی هستند. این احتمال نیز وجود دارد که اثرات روانی آن دائمی باشد زیرا فلاکا نورونها را از بین میبرد و از راپتیک انتقال دهندههای عصبی جلوگیری میکند. علائم اوردوز فلاکا عبارتند از:
- رفتارهای خشونتآمیز و عجیب و قریب
- توهم به خصوص توهم این که در حال تعقیب یا شکار هستند
- افزایش سریع نرخ ضربان قلب
- ستیزهجویی و اضطراب
- پارانوئیا
- روان پریشی
- سرخوشی
- رابدومیلیز
- نارسایی کلیه
- افزایش تب گونه دمای بدن
- تعریق
ترک مصرف نیز ممکن است باعث ایجاد علائم مشابه ترک مصرف مواد مخدر دیگر حاوی کاتینون مانند کوکائین یا نمکهای حمام نظیر خستگی و افسردگی است.
کمک گرفتن برای ترک فلاکا
بسیاری از افرادی که فلاکا مصرف میکنند در نهایت به مرکز اورژانس منتقل میشوند. پزشکان در آنجا تلاش میکنند دمای بدن این افراد را کاهش داده تا آنها به دلیل بالا بودن دمای بدن (هایپرترمیا) نمیرند. همچنین ممکن است به آنها آرامبخش بدهند تا آرام شوند، رفتارهای خشونتآمیز آنها کاهش یافته و ضربان قلب آنها کم شود. گاهی اوقات، به آنها داروهایی برای جلوگیری از تشنج داده میشود.
با این که دارویی برای درمان سوءمصرف یا اعتیاد به فلاکا وجود ندارد اما کمک گرفتن هر چه سریعتر در برنامههای توانبخشی از اهمیت زیادی برخورداری است. در برنامههای توانبخشی به بیمار داروهایی بر سمزدایی داده شده و آنها تحت درمان طبی قرار گرفته و حمایت میشوند. در درمان جامع، بیمار در بهترین وضعیت قرار داده میشود تا سوءمصرف مواد را ترک کرده و آماده یک زندگی جدید در دوران ریکاوری شود.
کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است.