تاثیر ورزش بر ترک اعتیاد به مواد مخدر:کمک به کاهش وسوسه مصرف مواد

ورزش-پس-از-ترک1

اعتیاد، افراد از جنبه‌های مختلف زندگی تحت تأثیر قرار می‌دهد و تجربه یک فرد همانند بقیه نخواهد بود. درمان اعتیاد نیز در فرم‌های بسیاری وجود دارد. روش رایج، بازیابی از مواد مخدر را به صورت بستری در بیمارستان، سرم‌های داخل وریدی و جلسات مشاوره گروهی ترسیم می‌کند. این منابع در بسیاری از برنامه‌های درمان وجود دارد. با این حال، بازیابی اعتیاد می‌تواند طبیعی‌تر نیز باشد.فعالیت بدنی و ورزش به بهبودی شما یک تغییر پر جنب‌و‌جوش می‌دهد. چه در حال گام برداشتن به سمت هوشیاری و ترک مواد باشید و چه در حال آماده شدن برای این مرحله اول باشید، درمان اعتیاد به مواد مخدر می‌تواند به اندازه بدن‌تان به شما نزدیک باشد و به اندازه یک پیاده‌روی خارج از خانه ساده باشد.

شروع برنامه تمرینی با نرخی که چندان شدید نیست، به احتمال زیاد به افراد کمک می‌کند عادت‌های ورزشی سالم را بدون چربی‌سوزی یا ایجاد آسیب شکل دهند. افراد تحت درمان سوء‌مصرف مواد می‌توانند از طریق کارهایی که به بهبودی درازمدت کمک می‌کنند قدرت، اعتماد به نفس و نگرش مثبت را در خود ایجاد نمایند.

کلینیک ترک اعتیاد با برخورداری از کادر درمانی مجرب و متد درمانی به‌روز آماده ارائه کمک به شما در بهبود هرچه بهتر و سریع‌تر مشکلات شما در زمینه مصرف مواد می‌باشد. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با ما تماس حاصل فرمایید.

ورزش : یک اقدام طبیعی


درمان سوء مصرف مواد شامل درمان‌های مختلفی است که به افراد کمک می‌کند تا مدیریت برای کاهش میل به مواد مخدر یا الکل را بیاموزند و زندگی بدون اعتیاد را حفظ نمایند و تعادل مواد شیمیایی «عامل شادی» مغز مانند دوپامین را بازگردانند. تعادلی که سوءمصرف مواد و الکل آن را مختل می‌کند.یکی از این درمان‌ها شامل دسترسی به فعالیت‌های مختلفی است که می‌تواند مزایای متعددی را برای افرادی که در حال بازیابی و ترک سوءمصرف مواد هستند، به همراه داشته باشد.

همراه با مزایای شناخته شده‌ای که ورزش برای سلامت جسمی و تناسب فرد به همراه دارد، نشان داده شده است که ورزش هم از لحاظ فیزیکی و هم عاطفی برای افرادی که در حال ترک سوءمصرف مواد هستند، مفید می‌باشد. این سودمندی شامل کمک به مدیریت علائم ترک، ارائه ابزارهای مقابله در طول فرایند درمان و ارائه پشتیبانی و تمرکز انگیزشی در طول مراقبت‌های بعد و در طول دوره بهبودی است.ورزش در طی انجام تکنیک های بازیابی باعث افزایش مواد شیمیایی خاصی می‌شود که فرد را شاد می‌کند.درواقع هنگام ورزش دوپامین در مغز ترشح می‌شود بنابراین هرچه بیشتر ورزش کنید بیشتر از آن بهره‌مند می‌شوید، هم‌چنین تناسب اندام افزایش و خلق‌وخو بهبود می‌یابد.

اما در بازیابی معتادان، یک مزیت دیگر هم وجود دارد. عمل تمرین یک حرکت ورزشی (و تعهد به انجام برخی از فعالیت‌های فیزیکی به صورت هفتگی) همچنین ذهن را از استفاده از مواد مخدر دور می‌کند. از آنجا که هر فرد متفاوت است و هیچ برنامه درمانی برای همه موثر نیست، کار کردن در طول فرایند ترکیب ورزش با یک برنامه درمانی اعتیاد، مجموعه اقدامات خاصی را به دنبال دارد که برنامه درمان را سفارشی می‌کند و بهترین مزایای ممکن را برای فرد در درمان ارائه می‌نماید.

گام‌هایی برای برنامه ورزشی در درمان


 ورزش-پس-از-ترک2

هنگامی که فرد وارد درمانگاه می‌شود، مهم است که با تیم درمانی فردی برای ایجاد طرح درمان کار کند. در انجام ورزش به عنوان بخشی از برنامه، فرد با پزشک نظارت‌گر ملاقات می‌کند تا آمادگی او برای شرکت در تمرینات را ارزیابی کند. افرادی که مشکلات خاص مربوط به سلامتی دارند و یا آسیب دیده‌اند، ممکن است برای شرکت در یک برنامه ورزشی آمادگی نداشته باشند.علاوه بر این، افرادی که دچار علائم شدید ترک در طی فرآیند سم‌زدایی شده‌اند، ممکن است فوراً قادر به شرکت در برنامه ورزشی نباشند. به همین دلیل مهم است قبل از شروع تمرین، مجوز پزشک را دریافت کنید.از سوی دیگر، برای افرادی که علائم خفیف تا متوسط ​​ترک را تجربه می‌کنند، نباید برنامه تمرینی بلافاصله شروع شود. همان‌طور که در مطالعه داروشناسى روانى توضیح داده شد، ورزش می‌تواند به کاهش ناراحتی‌های حاصل از ترک کمک کند، از قبیل:

  • درد عضلانی
  • عدم تمرکز
  • بی قرار یا تنش
  • استرس و اضطراب
  • میل به مصرف

داشتن انگیزه برای ورزش در طول ناراحتی‌های دوره ترک ممکن است برای فرد دشوار باشد. با این حال، احساسات مثبتی که از تلاش برای انجام تمرین حاصل می‌شود، می‌تواند به زودی باعث راحت شدن انجام تمرینات شود.

هنگامی‌که پزشک تعیین کرد که فرد می‌تواند در برنامه‌های ورزشی شرکت کند، مهم است که نیازهای فرد و اهداف فیزیکی او ارزیابی شود. سوء مصرف طولانی مدت مواد مخدر می‌تواند بسته به نوع سوء مصرف مواد، منجر به بیماری‌های مختلف جسمی‌شود که می‌تواند از طریق ورزش بهبود یابد. این اثرات عبارتند از:

  • افزایش وزن
  • آتروفی عضلانی
  • مشکلات قلبی عروقی
  • مشکلات تنفسی

با اضافه کردن ورزش به درمان سوءمصرف مواد، بدن می‌تواند عضله‌ها را بازسازی کند، چربی از دست بدهد و ضربان قلب، گردش خون و تنفس شروع به بهبودی می‌کند.برای تعیین این‌که هر فرد چه نوع ورزش خاصی نیاز دارد، کارکنان درمانگاه با شخص کار می‌کنند تا مشکلات فیزیکی موجود ارزیابی شود و چگونگی تسکین مشکلات با ورزش مشخص گردد. محدودیت‌های فیزیکی فرد نیز در نظر گرفته می‌شود، که به طور بالقوه انجام انواع خاصی از ورزش‌ها را محدود می‌کند. سپس تمرینات مناسب بر اساس پیشنهادات مرکز درمانی و توانایی فرد برای شرکت در آن‌ها در نظر گرفته می‌شود.

ورزش، تولید اندورفین‌ها و سایر هورمون‌های طبیعی بدن را افزایش می‌دهد که می‌تواند:

  • علائم افسردگی و اضطراب را بهبود دهد.
  • احساس درد را کاهش دهد.
  • انرژی را افزایش دهد.
  • چشم‌انداز مثبت، اعتماد به نفس و عزت نفس را سبب می‌شود.

همه این مزایا می‌توانند با کاهش میل به مصرف مواد مخدر، در طول درمان اعتیاد کمک کننده باشند. تیم درمانی مرکز توانبخشی می‌تواند علائم سلامت روان فردی، شرایط پزشکی مشترک و اهداف درمان را در نظر بگیرد و سپس انواع تمریناتی را که نیازهای فرد را پشتیبانی می‌کنند، توصیه نماید.

انواع مختلفی از ورزش‌ها ممکن است به شیوه‌های مختلف به این نواحی کمک کند. به عنوان مثال، یک تمرین ملایم و مراقبه ای مانند یوگا می‌تواند علائم اضطراب را کاهش دهد، در حالی که یک برنامه دوی شدیدتر می‌تواند حالت خلق‌وخوی را بهبود و افسردگی را برطرف سازد.

یک عنصر مهم درمان اعتیاد، انگیزه فرد برای شرکت در آن است. افرادی که انگیزه شرکت در درمان را دارند، به احتمال بیش‌تری برنامه‌های درمان را کامل می‌کنند و به نتایج بلند مدت مثبت می‌رسند.به همین علت، هنگام در نظر گرفتن عنصر ورزش در برنامه درمانی، تعیین علاقه خاص فردی می‌تواند کمک کننده باشد. به عنوان مثال، یک فرد ممکن است علاقه‌مند به شنا باشد، اما در هنگام تمرینات وزن انگیزه خود را از دست بدهد. برای این فرد، اضافه کردن زمان شنا به برنامه روزانه می‌تواند به انگیزه فرد برای ادامه دادن برنامه درمانی کلی کمک کند و باعث می‌شود که فرد به احتمال بیش‌تری به بهبودی دست پیدا کند.همکاری با کارکنان مرکز درمانی برای تعیین برنامه‌ای که به احتمال زیاد فرد را درگیر برنامه ورزشی و برنامه درمانی کلی می‌کند، می‌تواند دوره بهبودی را لذت بخش‌تر نماید و در نتیجه برای فرد مفید باشد.

بسته به تمام عوامل فوق و نیازهای ویژه فرد براساس هر گونه آسیب، بیماری یا شرایط هم‌زمان، انواع ورزش‌ها انتخاب شده و در برنامه درمان فردی گنجانده می‌شود. برخی از تمریناتی که ممکن است برای اضافه شدن به برنامه استفاده شود عبارتند از:

  • یوگا، تای چی یا سایر تمرینات فیزیکی مراقبه
  • دویدن یا سایر ورزش‌های هوازی
  • تمرینات وزنه‌ای
  • تمرینات گردشی
  • ایروبیک
  • شنا

برای افرادی که ممکن است آماده سختی برنامه‌های شدید نباشند یوگا و شنا می‌تواند به یک برنامه موثر تبدیل شود. از سوی دیگر، افرادی که نیاز به تمرین شدیدتری دارند ممکن است به برنامه وارد شوند که شامل تمرینات هوازی و وزنه‌ای می‌باشد. سفارشی کردن برنامه برای فرد باعث خواهد شد که تمرین جالب‌تر و انگیزه‌بخش‌تر باشد.

دلایل متعددی وجود دارد که برای فرد در درمان اعتیاد مهم است که ورزش را آسان بگیرد:

  •  سطح عمومی سلامت و آمادگی جسمانی: افرادی که برای مدت زمان طولانی از مواد مخدر یا الکل استفاده کرده‌اند بهتر است برای مدت زمانی ورزش نکنند. اگر سطح آمادگی جسمانی فرد کم باشد، ورود سریع به یک برنامه با شدت بالا می‌تواند باعث آسیب شود. به همین ترتیب، فردی که بیمار است ممکن است بنیه انجام تمرین شدید را نداشته باشد. به آرامی شروع کردن و به تدریج شدت را افزایش دادن، بهترین راه برای این افراد برای انجام ورزش مورد نیاز بدون از دست دادن انگیزه است.
  •  اثرات سوء مصرف مواد بر قلب و ریه: افزایش شدت ضربان قلب و فشار خون و یا سرکوب عملکرد تنفسی می‌تواند گاهی اوقات با ورزش شدید بدتر شود. از سوی دیگر، ایجاد آمادگی جسمانی می‌تواند این نواحی را بهبود بخشد.
  • اختلالات تغذیه‌ای: افرادی که سوء مصرف مواد مخدر دارند ممکن است بر اساس متابولیسم مواد مورد نظر کمبود‌های غذایی خاصی داشته باشند. هنگام شرکت در تمرینات ورزشی، مهم است اطمینان حاصل کنید که مواد مغذی بدن کم نمی‌شوند. برنامه درمانی می‌تواند غذاهای سالم را برای پشتیبانی از سطح تمرین فردی که درگیر آن است، فراهم کند.
  •  اعتیاد به ورزش: استفاده از تمرین برای به حداقل رساندن میل به مصرف و ایجاد تعادل هورمونی طبیعی که منجر به بدن و ذهن سالم می‌شود، راهی عالی برای حمایت از بهبودی از سوءمصرف مواد است. با این حال، انجام ورزش بیش از حد می‌تواند منجر به وابستگی به هورمون‌هایی شود که به طور طبیعی در فرآیند ورزش تولید می‌شوند و شبیه به اعتیاد به مواد مخدر است. یک رویکرد متوسط ​​برای ورزش، می‌تواند تضمین کند که فرد دچار اعتیاد دیگری نمی‌شود.

هنگامی‌که این مراحل تکمیل شود، فرد امیدوارانه قادر به انجام تمرین منظم خواهد بود و برای آن انگیزه خواهد داشت.

دلایلی برای ورزش در طول دوره ترک اعتیاد


  • ورزش باعث برطرف شدن و کاهش استرس می‌شود. نشان داده شده است که ورزش به کاهش استرس‌های جسمی و روحی کمک می‌کند. هنگامی‌که ما در محل کار، در طول تعاملات روزانه و حتی در حال تماشای تلویزیون هستیم، تنش در بدن ما ایجاد می‌شود. این تنش می‌تواند ناشی از داشتن وضعیت نامناسب در محل کار یا داشتن تعامل بد با یک همکار باشد. حرکت بدن شما این تنش را کاهش می‌دهد و به شما اجازه می‌دهد از هر گونه احساسات منفی که دارید رهایی یابید. تمرین متمرکز هم از انرژی فیزیکی و هم احساسی استفاده می‌کند، که در غیر این صورت می‌تواند راه‌های ناسالمی برای فرار از استرس پیدا کنید.
  • ورزش به طور طبیعی و مثبت باعث تغییر شیمی مغز شما می‌شود. هنگامی‌که ورزش می‌کنید، بدن شما اندورفین آزاد می‌کند که به طور طبیعی باعث سرخوشی می‌شود. این اندورفین‌ها همان چیزی است که بدن شما در حین سوء مصرف مواد آزاد می‌کند. با این وجود، سوء مصرف مواد مخدر و الکل موجب عدم تعادلی می‌شود که توانایی فرد برای لذت بردن، خوشحالی و رضایت را مختل می‌کند. فعالیت بدنی اختصاصی در طول درمان و بهبودی به شما کمک می‌کند که سطوح طبیعی اندورفین را در سیستم خود دوباره تقویت کنید. این امر نه تنها به شما کمک می‌کند که احساس خوبی داشته باشید، بلکه به بدن شما دوباره یادآوری می‌کند که قادر به تنظیم شیمی مغز و خلق‌و‌خو به شیوه‌های سالم و طبیعی است.
  • ورزش، مراقبه در حال حرکت است، به این معنی که با تمرکز بر جسم می‌توانید مزایای روحی و احساسی مدیتیشن را تجربه کنید. از طریق حرکت، می‌توانیم افکار خود را در مورد رفاه خود تغییر دهید و حداقل به طور موقت، تمام چیزهایی را که در زندگی ما اتفاق می‌افتد فراموش کنید. پس از اتمام تمرین، ذهن روشن‌تری خواهد داشت و احساس جوان‌تر و خوش‌بین‌تری دارید. دستیابی به این احساس در شلوغی ذهنی می‌تواند بهبودی را بسیار قابل کنترل‌تر نماید.
  • ورزش چشم انداز شما را بهبود می‌بخشد. کسانی که به طور مرتب ورزش می‌کنند، احساس اعتماد به نفس بیشتر و خوش‌بینی و احساس کاهش افسردگی و اضطراب را گزارش می‌دهند. این بخش تا حدودی به تنظیم و کالیبراسیون بدن در طول ورزش مربوط می‌شود، اما همچنین با احساس کمال، غرور و ارزش به خود همراه است زیرا شما می‌بینید که بدن‌تان تغییر کرده و به اهداف خود رسیده‌اید. همانطور که به معیارهای خاصی می‌رسید، احساس فضیلت بیشتری می‌کنید و هدف آگاهی ادامه‌دار را تا حد قابل دستیابی، تقویت می‌کنید.
  • علاوه بر این، ورزش منظم موجب بهبود خواب، انرژی بیشتر و افزایش احساس رفاه می‌شود که زندگی را بسیار راحت‌‎تر و لذت بخش‌تر و بازیابی را بسیار محتمل‌تر و پایدارتر می‌کند.

ورزش‌های معروف برای بهبودی پس از ترک اعتیاد


همانند درمان‌های اعتیاد، ورزش‌های مختلف بر ذهن و بدن به صورت متفاوت اثر می‌گذارند.

ورزش-پس-از-ترک3

در بسیاری از مراکز درمان اعتیاد به مواد مخدر، از یوگا به عنوان بخشی از برنامه درمانی استفاده می شود. به راحتی می‌توان فهمید چرا: انعطاف پذیری  مزایای سلامت روانی و جسمی زیادی دارد.”یوگای قدرتی” همراه با تمرینات بدنی سنگین تر، بر قدرتمندسازی بدن تمرکز دارد که دوپامین را در مغز آزاد می‌کند. “یوگای نیروبخش” با شدت کمتر، افراد را به حالت مراقبه وارد می‌کند و اضطراب و استرس را که می‌توانند باعث بازگشت و لغزش شوند، برطرف می‌کند.

ورزش-پس-از-ترک4

لذت بردن از فضای بیرون می‌تواند سطح دوپامین را در طول درمان اعتیاد افزایش دهد. مطالعات نشان می‌دهد که یک پیاده روی ساده ۱۵ دقیقه ای می‌تواند در هنگام احساس میل به مصرف، این نیاز را برطرف کند. قدم زدن سریع و چابک در طبیعت نیز می‌تواند با حمایت از رشد سلول‌های جدید مغز عملکرد کلی مغز را افزایش دهد.

ورزش-پس-از-ترک5

تمرینات هوازی مانند پیاده روی و دو بیشترین توجه را به خود جلب کرده‌اند، اما بلند کردن چند وزنه نیز دارای مزایای فراوانی برای بهبودی است. بسیاری از معتادان در طول ترک از بی‌خوابی رنج می‌برند، زیرا آن‌ها بدون مصرف نمی‌توانند بخوابند. تمرینات همراه با وزنه یا ورزش‌های وزن بدنی مثل شنا رفتن، می‌توانند به راه‌اندازی دوباره چرخه خواب بدن در طول زمان کمک کنند.

پرتاب چند توپ یا انداختن چند حلقه با تعدادی از دوستان صمیمی، بیش از یک تمرین خوب مفید است. همراهی که در بازی‌های گروهی غیر رسمی (دوستانه) شکل می‌گیرد، می‌تواند بخش مهمی برای بازیابی طولانی مدت باشد. تشکیل روابط جدید که با مصرف الکل یا مواد مخدر همراه نیست، به معتادان در حال ترک کمک می‌کند تا به جامعه باز گردند.بعضی از مراکز درمانی، حتی به معتادان تمرینات آمادگی جسمانی بیشتری ارائه می‌دهند. دوره‌های موانع، صخره نوردی و دوره‌های طناب کشی در مراکز ترک اعتیاد در سراسر کشور در دسترس هستند. انجام این چالش‌های جسمانی می‌تواند اعتماد به نفس را در طول بهبودی افزایش دهد، در‌حالی‌که با آزاد شدن دوپامین در مغز همراه است. خاطراتی که در طول این تمرینات ورزشی شکل می‌گیرند، می‌توانند یادآور قوی باشند که شما قادر به غلبه بر هر گونه مانع لفظی و یا تصویری هستید.بهبودی پس از ترک اعتیاد، می‌تواند مهارت‌هایی را به شما ارائه دهد که بعد از پایان درمان پاک بمانید. این ابزارها ممکن است شامل نوشتن تمرین‌ها یا درمان‌های خودیاری‌دهنده باشند. همچنین ممکن است با یک برنامه جدید یوگا یا برنامه تمرینی مناسب و با بدن و ذهن سالم‌تر به خانه بازگردید.

 

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *