ال اس دی یک ماده توهمزا بوده و بسیار قدرتمند است. این ماده که اولین بار در سال ۱۹۳۸ ساخته شد، از ارگوت به دست میآید که نوعی قارچ بوده و و از غلاتی مانند چاودار به دست میآید. برای تهیه آن اسید لیسرژیک به شکل کریستال تولید شده و سپس با مواد جانبی مخلوط شده یا با مایعات رقیق میشود تا بتوان آن را به مادهای قابل جذب تبدیل کرد.
ال اس دی باعث شده تا شخص مصرفکننده از زندگی و فشار روزمره رها شود، درنتیجه امکان دارد که برای تجربه این احساس، به مصرف این ماده ادامه دهد. تاثیرات و علائم سوء مصرف ال اس دی به سیستم عصبی مرکزی مرتبط میباشد، و این مطلب به این معنی است که شخص معتاد ممکن است به خودش و دیگران آسیب بزند. در نتیجه توصیه میشود که جوانان و افرادی که ال اس دی مصرف میکنند برای زمان زیادی تحت نظارت و مراقبت قرار گیرند.
ظاهر ال اس دی به چه صورتی میباشد؟
ال اس دی یک ماده مخدر صنعتی بوده که به شکلهای مختلفی وجود دارد. متداولترین شکل ال اس دی به صورت قرصهای اسید میباشد. در کنار قرصهای اسید، دیگر انواع ال اس دی شامل کپسول بوده و معمولاً به شکل مایع میباشد. هنگامی که اسید به شکل قرص فروخته میشود، معمولاً به آن میکرودات گفته میشود.
بر خلاف قرصهای مخدر دیگر مانند مُسکنهای تجویزی، ال اس دی با شکلهای تزئینی کارتونی رنگارنگ موجود بوده و یا اینکه امکان دارد قرصها به رنگ سفید باشند و تصویری روی آن وجود نداشته باشد. ال اس دی به این علت که دارای تصاویر رنگارنگ کارتونی بر روی قرص یا کاغذ جوهر خشککن میباشد میتواند بسیار خطرناک باشد.
ال اس دی به شکل کاغذهای جذبکننده رطوبت مانند کاغذ جوهر خشککن نیز ممکن است در کنار خیابان به فروش برسد. این کاغذ به قطعات مربع شکل کوچک تقسیم شده که به آنها تب (tab) گفته میشود و هر یک از این مربعها مقداری دوز اسید محسوب میشود. این قطعات مربعیشکل گاهی رنگی بوده و یا داری نقش و تصویر هستند. این مربعها از جنس کاغذ جذبکننده ساخته شده و این کاغذها به ال اس دی مایع آغشته شدهاند. معمولاً هر ضلع مربع یک اینچ طول دارد.
هنگامی که ال اس دی به شکل مایع فروخته میشود معمولاً شفاف و بدون بو بوده و در لولههای مخصوص بسیار کوچک فروخته میشوند.
امکان دارد ال اس دی به شکل قطعات مربع ژلاتینی فروخته شده یا به حبه قند افزوده شود. در این حالت به آن شیشه پنچره میگویند.
با وجود اینکه ال اس دی معمولاً شفاف و بدون بو است، امکان دارد کمیترش مزه باشد ولی معمولاً تلخ نیست.
فروش قرص اسید تقلبی در خیابانها رواج دارد و تشخیص آن از اسید واقعی دشوار میباشد؛ زیرا که ال اس دی ویژگی ظاهری متمایزی ندارد. گاهی برای تشخیص اسید تقلبی از واقعی از آزمایش الریک استفاده میشود، ولی چنانچه فروشنده مواد تقلبی به ترکیب مواد قرص سروتونین اضافه کند، امکان دارد آزمایش جواب ندهد.
ال اس دی برای چه مدت زمانی در بدن باقی میماند؟
ال اس دی مادهای است که اثر آن در مصرفکنندگان متفاوت میباشد. برای مثال برخی از مصرفکنندگان هنگام استفاده دچار حالتی روحانی میشوند. برخی دیگر حالت خود را تحت عنوان سفری ناگوار و ترسناک توصیف میکنند.
در مورد این که ال اس دی چقدر در سیستم بدن باقی میماند نیز باید گفت که این زمان بستگی به عوامل مختلفی دارد. زمان تأثیر این ماده تقریباً از ۶ تا ۱۲ ساعت طول میکشد، اگرچه این زمان بستگی مقدار مصرف، وزن بدن و قدرت تحمل بدن دارد. نیمه عمر ال اس دی از ۳ تا ۵ ساعت ارزیابی شده است.
علت اعتیاد و سوء مصرف ال اس دی
در مورد مصرف ال اس دی باید توجه شود که این ماده ضرورتاً اعتیادآور نیست. ال اس دی در ارتباط با اعتیاد و سوء مصرف با بسیاری از مواد مخدر دیگر تفاوت دارد، زیرا که مصرفکنندگان به این ماده وابستگی جسمی پیدا نخواهند کرد؛ ولی ال اس دی همچنان یک ماده مخدر بوده که امکان سوء مصرف بوسیله مصرفکنندگان در آن وجود دارد و اغلب مواقع نیز این سوء مصرف ایجاد خواهد شد. مصرفکنندگان ال اس دی از لحاظ روحی به این ماده وابستگی پیدا میکنند.
یکی از مهمترین دلایلی که افراد از لحاظ روحی به ال اس دی وابسته شده و دچار سوء مصرف میشوند اینست که معمولاً با مصرف این ماده در موقعیتهای اجتماعی و از تجربه مصرف آن لذت میبرند. افراد برای ایجاد مکرر این احساسات در تعاملات اجتماعی از این ماده استفاده میکنند.
از آنجایی که ال اس دی یک ماده روانگردان بوده و نحوه تفکر و احساس افراد را تغییر میدهد، تأثیر کلی بر عواطف، رفتار و تفکرات مصرفکننده داشته و این تأثیر چنان پرقدرت است که منجر به ایجاد اعتیاد میشود.
عامل دیگری که به مصرف ال اس دی مربوط میشود اینست که این مصرف این ماده باعث ایجاد اختلالات ذهنی در افرادی خواهد شد که قبلاً به هیچ یک از این اختلالات مبتلا نبودهاند. افرادی که از لحاظ روحی عادی هستند و سپس به مصرف ال اس دی روی میآورند علائمی در ارتباط با اختلال روانی از خود بروز میدهند و رفتار آنها ممکن است آزاردهنده یا حتی خطرناک باشد. امکان دارد در اثر مصرف این ماده تمایلاتی در ارتباط با خودکشی در فرد ایجاد شود.
نهایتاً صرف نظر از موقعیت شخص، دلیل اولیه اعتیاد به ال اس دی تمایل به ادامه احساسات خاصی است که در طول مصرف ایجاد میشود. برای حفظ این احساسات شخص به مصرف هرچه بیشتر این ماده روی آورده و قدرت تحمل بدن هم در مقابل این ماده افزایش پیدا میکند.
نشانههای سوء مصرف ال اس دی
علائم مصرف بیش از حد ال اس دی بستگی به مرحله و شرایطی دارد که شخص هنگام مصرف در آن قرار دارد. علائم جسمانی فرد در حال مصرف این ماده به شرح زیر میباشند:
- گشاد شدن مردمک
- اختلال در زندگی روزمره و نحوه عملکرد فرد
- عرق کردن بیش از حد
- حالت تهوع / استفراغ
- بیقراری
- عدم تعادل و هماهنگی
- افزایش دمای بدن
این موارد علائم اولیه سوء مصرف ال اس دی هستند. از آنجایی که ال اس دی یک ماده روانگردان است، برخی از این علائم را میتوان با بررسی فعالیتهای فرد تشخیص داد. ال اس دی یک ماده مخدر غیرقابل پیشبینی بوده و اعتیاد به آن میتواند در رفتار فرد نمایان شود. علائم متداول سوء مصرف این ماده عبارتند از:
- قضاوت ضعیف و نادرست
- عدم توانایی تصمیمگیری
- اضطراب یا حملات پانیک (هراس و وحشتزدگی)
- درک نادرست از زمان و مکان
- احساسات و هیجان شدید
- عطوفت و دلسوزی بیش از حد
- احساس سرخوشی و وجد
- از دست دادن حافظه
- بیانگیزگی
- دشواری در تمرکز
- پارانویا (بدگمانی)
هر یک از نشانههای فوق میتوانند در طول مصرف و همچنین پس از مصرف ال اس دی ایجاد شوند. ال اس دی مادهای است که بر میزان سروتونین شخص اثر میگذارد، برای همین هم بسیاری از علائم رفتاری ال اس دی مرتبط با احساسات میباشند. در طول زمان مصرف، امکان دارد برخی یا حتی تمامی موارد بالا و علائم روانی در مدت زمان کوتاهی ایجاد شوند.
رفتارهای شخص معتاد به ال اس دی در صورت مصرف بیش از حد، در بسیاری از معتادین به الکل و دیگر مواد هم مشاهده میشود. برای مثال شخص معتاد در صدد یافتن مقدار بیشتری ال اس دی است و همین مطلب باعث شده تا او اطرافیان خود را ترغیب به تهیه این ماده کند. امکان دارد شخص معتاد برای دستیابی به پول جهت تهیه ال اس دی دست به دزدی بزند.
اغلب مواقع افرادی که معتاد به ال اس دی هستند همزمان مواد دیگری را نیز مصرف میکنند، همچنین ممکن است تمایل به فعالیتهای اجتماعی، ارتباطات، کار و تعهدات روزانه خود را از دست بدهند زیرا که تمام توجهشان بر مصرف دارو متمرکز است.
علائم قطع مصرف ال اس دی
همانطور که گفته شد، ال اس دی مادهای نیست که از لحاظ جسمانی اعتیادآور باشد. به این معنی که با وجود اینکه این ماده بسیار پرقدرت بوده و عوارض ذهنی و جسمی زیادی دارد، مغز به وجود این ماده اعتیاد پیدا نمیکند. هنگامی که شخصی به ال اس دی معتاد میباشد، بیش از هر چیز دیگر معمولاً وابستگی روانی به این ماده پیدا میشود و علائم عدم مصرف این ماده هم به همین مطلب مربوط میشوند.
در ابتدا هنگامی که شخص شروع به مصرف ال اس دی میکند و از مصرف آن لذت میبرد، شخص تمایل شدیدی به ایجاد مجدد این احساس به طور مکرر دارد. فرد بیش از زندگی عادی مشتاق تجربه احساس ناشی از مصرف این ماده بوده و تمایل به ایجاد دوباره این احساس باعث مقاومت بدن در برابر ال اس دی شده و درنتیجه فرد برای دستیابی به تأثیر مشابه بایستی مقدار بیشتری از این ماده را مصرف کند. این مورد با توجه به این که اثرات ال اس دی غیر قابل پیشبینی میباشد، میتواند بسیار خطرناک باشد.
هنگامی که کسی ال اس دی مصرف میکند، خود را بسیار عاطفی و با بینش و بصیرت بالا و دارای قدرت مافوق بشری تصور میکند. زمان تأثیر ماده ممکن است در برخی از موارد تا ۱۲ ساعت هم ادامه داشته باشد و پس کاهش تأثیر این ماده، امکان دارد شخص دچار دشواری در خوابیدن و اختلالات روحی شود مانند اضطراب و افسردگی.
آگاهی از این موارد برای درک علائم عدم مصرف ال اس دی بسیار اهمیت دارد. هنگامی که شخص دیگر از ال اس دی استفاده نکند، مواردی مانند درد جسمی، عرق کردن، حالت تهوع و استفراغ که در دیگر مواد مخدر وجود دارند ایجاد نخواهند شد. ولی در عوض از لحاظ روحی و روانی فرد تمایل شدیدی به مصرف مقدار بیشتری ال اس دی دارد.
برخی از نشانههای اولیه قطع مصرف ال اس دی، خصوصاً در کسانی که مقدار زیادی از این ماده را به طور مداوم مصرف میکنند عبارتند از:
- اضطراب : ممکن است مصرفکنندگان دچار حس اضطراب شوند و هنگامی که مصرف ماده را قطع میکنند این اضطراب مرتبط با تاثیرات این ماده مخدر و تأثیر آن بر مغز و سلامتی است.
- عدم تمرکز : هنگامی که فردی مصرف ال اس دی را متوقف میکند، تمرکز کردن برایش دشوار شده و امکان دارد چندین هفته زمان ببرد تا این تمرکز به حالت سابقش بازگردد.
- گیجی : یکی از شایعترین نشانههای قطع مصرف ال اس دی احساس گیجی است. تشخیص زندگی واقعی از توهم دشوار بوده و امکان دارد چندین روز زمان ببرد تا این حالت به شکل طبیعی بازگردد.
- زوال یا مسخ شخصیت : این اصطلاح به احساس تغییر یافته از واقعیت اشاره دارد که معمولاً مصرفکنندگان ال اس دی به آن دچار میشوند، و زمانی که شخص آخرین میزان این ماده را مصرف میکند ممکن است به این وضعیت دچار شود. تشخیص بین واقعیت و توهم برای این افراد دشوار بوده و در نتیجه پس از قطع مصرف، مسخ شخصیت میتواند بخشی از مرحله گذار و تغییر محسوب شود.
- بازگشت به گذشته (فلاشبک) : فلاشبک مواقعی است که فردی که قبلاً ال اس دی مصرف میکرده است، مواردی را که در طول مصرف مواد تجربه میکرده است (شامل احساسات و توهمات) را تجربه میکند. تجربه این حالت در اثر قطع مصرف متداول میباشد.
موارد ذکر شده در اثر قطع مصرف ال اس دی ایجاد میشوند؛ خصوصاً اگر که شخص اخیراً از این ماده استفاده کرده و فوراً پس از مصرف در حال سمزدایی و ترک میباشد. این علائم روانی معمولاً پس از چند روز یا چند هفته از بین میروند. در ارتباط با مصرف ال اس دی معمولاً علائم جسمانی وجود ندارد.
فرد معتاد میتواند بدون مقدمه و یکباره مصرف ال اس دی را متوقف کند، ولی با توجه به مشکلات احساسی و ذهنی که امکان دارد ایجاد شوند، بهتر است که از کمک افراد حرفهای برای کنترل اثرات ترک اسفاده شود.
پرسشی که بسیاری از افراد میپرسند اینست که آیا امکان مرگ در اثر قطع مصرف ال اس دی وجود دارد؟ با توجه به اینکه عوارض جسمانی پس از ترک وجود نخواهد داشت معمولاً امکان مرگ وجود ندارد. ولی امکان مرگ غیر عمدی در اثر عوارض جانبی مانند اضطراب یا تمایل به خودکشی و تغییر رفتار فرد وجود دارد.
درمان افرادی که مصرف ال اس دی را متوقف کردهاند
در مورد بسیاری از داروهای اعتیادآور، داروهایی موجود هستند که در طول زمان سمزدایی و ترک جهت کاهش علائم و تقویت بدن برای مقابله با مشکلات جسمی مصرف میشوند. این داروها به این جهت استفاده میشوند که برخی از مواد مخدر مانند هروئین اعتیاد جسمانی داشته و هنگامی که مصرفشان قطع شود، بدن در واکنش به عدم وجود ماده ضعیف عمل میکند.
این مورد در مورد ال اس دی که اعتیاد جسمانی ندارد، صادق نمیباشد. زمان اوج یا حداکثر تاثیرات ناشی از قطع مصرف الاسدی از دیگر مواد مخدر متفاوت میباشد. زمان اوج یا حداکثر تاثیرات ترک ماده مخدر به دورههای زمانی مختلفی اطلاق میشود. چنانچه فرد معتاد در حالا سمزدایی بوده در حالیکه همچنان تاثیرات ماده مخدر را احساس میکند، در این حالت زمان اوج تاثیرات قطع ماده مخدر به زمان اوج مصرف گفته میشود. ال اس دی میتواند برای مدت ۲۹ ساعت پس از آخرین مصرف در بدن بماند، و به همین دلیل امکان دارد قبل از خروج کامل ماده مخدر از بدن، مصرف متوقف شود.
پس از این که تاثیرات ال اس دی از بین رفتند، امکان دارد شخص همچنان تاثیراتی مانند توهم و فلاشبک (بازگشت به گذشته) را از چند ساعت تا چندین ماه تجربه کند. ال اس دی مادهای است که بر میزان سروتونین در مغز اثر گذاشته و از آنجایی که مغز هر کسی با دیگران متفاوت است، مرحله اوج تاثیرات ترک در هرکسی متفاوت است.
برای ترک ال اس دی داروی خاصی وجود ندارد، اگرچه چنانچه شخص تحت نظارت برای ترک قرار داشته باشد امکان دارد از داروهای ضدافسردگی یا داروهای دیگر برای کاهش تاثیرات روانی استفاده شود. با استفاده از داروها جهت کمک به وضعیت روانی، زندگی شخص به حالت عادی بازگشته و شخص رو به بهبودی میرود.
چنانچه شخص دارای علائم جنون یا خودکشی باشد، مصرف داروهای مخصوص ترک ال اس دی بسیار مهم میباشد. این علائم در میان افرادی که به طور مداوم و به میزان سنگین ال اس دی مصرف میکردهاند بیشتر شایع است (اگرچه این علائم به ندرت ایجاد میشوند).
سمزدایی ال اس دی
در بیشتر مواقع افراد در اثر مصرف ال اس دی دچار ناامیدی و بیهودگی در زندگی میشوند. آنها احساس میکنند که الاسدی بر زندگی آنها تسلط پیدا کرده و مرکز توجه آنها میشود. برخی از افراد احساس میکنند که بدون ال اس دی نمیتوانند عملکرد اجتماعی مناسبی داشته باشند و درنتیجه به مصرف آن تمایل پیدا میکنند. این افراد همچنین احساس خواهند کرد که در اثر مصرف مداوم به سمت ناامیدی، اضطراب افسردگی یا پارانویا در حرکت هستند و درنتیجه تصمیم به سمزدایی و ترک این ماده میگیرند.
کسانی که نمیتوانند به تنهایی با علائم ناشی از سمزدایی ال اس دی خصوصاً علائم شدید روانی کنار بیایند، تصمیم به استفاده از برنامه درمانی سمزدایی میگیرند. در مراکز درمانی سمزدایی، گروهی از متخصصین در سمزدایی به مصرفکنندگان کمک میکنند.
برنامه درمانی سمزدایی ال اس دی بایستی برای هر فردی به طور جداگانه طراحی شود زیرا که تاثیرات این ماده برای هر شخصی متفاوت است. مرکز ترک و سمزدایی بایستی در مقابله با علائم روانی و در صورت لزوم جسمانی ناشی از مصرف الاسدی به افراد کمک کنند. بسیاری از افرادی که به مرکز سمزدایی ال اس دی میروند، همچنان تاثیرات این ماده را احساس میکنند و گروه متخصص سمزدایی جهت تعادل روانی و جسمانی فرد معتاد با یکدیگر همکاری میکنند.
برخی از مشکلات روانی که در طول سمزدایی ال اس دی ایجاد میشوند و بایستی با برنامه درمانی حل شوند عبارتند از اختلال اضطراب، حساسیت ناشی از ترس، توهم، تغییرات شدید خلقی، تمایل به خودکشی و جنون.
برای افرادی که دچار تاثیرات منفی ناشی از مصرف ال اس دی هستند، برنامه سمزدایی شامل استفاده از داروهایی مانند دیازپام یا تریازولام جهت کاهش احساس ترس و وحشت میباشد. همچنین امکان دارد نیاز به استفاده از داروهای ضد روانپریشی باشد (تنها در موقعیتهای بسیار ضروری که احتمال دارد فرد مصرفکننده به خود یا دیگران آسیب بزند).
چنانچه شخصی برای مدت طولانی از ال اس دی استفاده کرده باشد، و در اثر افزایش مقاومت بدن نیاز به مصرف مقادیر بیشتری از این ماده داشته باشد، بهترین راه سمزدایی شامل خارج کردن ماده از بدن و بازیابی تعادل شیمیایی بدن و مغز میباشد.
پس از کنترل تاثیرات اولیه مصرف و سمزدایی ال اس دی، بیمار به سمت درمان و بهبود پیش رفته تا از مصرف این ماده همراه با دیگر مصرفکنندگان جلوگیری شود. این مرحله شامل رفتاردرمانی شناختی و ترکیبی از روشهای درمانی گروهی و فردی و همچنین آموزش روشهای گوناگون مقابلهای در موقعیتهای اجتماعی و زندگی روزمره میباشد.
بسیاری از افراد در انتخاب روش سمزدایی در مراکز ویژه و سمزدایی در منزل تردید دارند. در مورد ال اس دی این انتخاب به خود فرد بستگی دارد. در مورد کسانی که ال اس دی را گاه به گاه مصرف کردهاند، درمان خانگی میتواند مؤثر باشد. ولی در این صورت امکان دارد مشکلات زمینهساز روانی و اعتیاد به مواد دیگر ایجاد شود، در نتیجه سمزدایی در مراکز ویژه بهترین گزینه محسوب میشود.
اعتیاد به مواد مخدر خصوصاً ال اس دی که دارای تاثیرات قوی بر عملکردهای شناختی میباشد، میتواند باعث ایجاد علائم روانی یا تشدید آنها شود. همچنین عدم تعادل مواد شیمیایی در مغز افراد را بیشتر در معرض اعتیاد قرار میدهد.
درمان اعتیاد به ال اس دی نه تنها بر شناخت و درمان مصرف این ماده تمرکز دارد، بلکه به عوامل زمینهساز مؤثر در ایجاد اعتیاد نیز میپردازد.
درمان با نظارت پزشکی سمزدایی آغاز میشود. در این زمان بیمار میتواند با وجود حضور ال اس دی در بدنش به درمان پرداخته و تمامی عوارض جانبی به بهترین وجه ممکن کنترل خواهند شد. پس از تکمیل سمزدایی، روند درمانی برای درمان اعتیاد به ال اس دی و دیگر مواد مخدر و اختلالات روانی آغاز خواهد شد.
برنامه بهبود و تشخیص جهت خدمات سلامت روانی و درمان اعتیاد برای بهبود جامع و کامل به بیماران ارائه خواهد شد.
برنامه درمانی بر این اساس است که بسیاری از افرادی که به مصرف مواد مخدر معتاد هستند، دچار اختلالات روانی نیز میشوند. زمانی که یک بیماری روانی همراه با اعتیاد ایجاد میشود، به بررسی و درمان دقیق نیاز است. بدون درمان بیمارهای روانی زمینهساز، درمان اعتیاد معمولاً بیتأثیر میباشد.
تمرکز درمان اعتیاد به ال اس دی شامل بررسی دقیق روانی برای درک کامل وضعیت بیمار میباشد. سپس گروه متخصص برنامه بهبود را طرحریزی میکنند. این برنامه شامل سمزدایی و سپس ترکیبی از رواندرمانی فردی و گروهی و رفتاردرمانی شناختی میباشد. بخشی از برنامه درمانی نیز شامل کلاسهای آموزشی در ارتباط با مهارتهای ضروری زندگی و درمانهای همهجانبه و کلنگر مانند یوگا و مدیتیشن میشود.
در نهایت برنامه درمانی ترک اعتیاد به ال اس دی شامل خدمات مراقبتهای پس از درمان میباشد تا اطمینان حاصل شود که بیماران پس از بهبود در زندگی خود در مسیر درست گام بر میدارند.